Diyabetik ayak yarası

Diyabetik ayak yarası
Larva Tedavisi (Maggot Therapy), canlı dokuya zarar vermeden ölü doku ve iltihabı temizleme yeteneği olan sinek larvalarının (Lucilia sericata) enfekte deri yaralarının tedavisinde kullanılmasıdır.
"Larva Debridman Tedavisi"
Amaç: Hastanın mustarip olduğu yaranın debridmanı, nekrotik, cerahatlı dokunun çıkarılması ve yaranın iyleşmesini teşvik etmektir.
Metod: Sterilize edilmiş canlı larvalar 24-72 saat süreyle yaranın üzerine konur. Bu süre sonunda larvalar çıkarılır ve taze larvalar tekrardan konur. Bu işlem yara kısmen veya tamamen temizlenene kadar ya da ileri temizliğe gerek olamadan başarılacağı belli olana kadar tekrarlanır. Aynı zamanda, hasta sağlığı için gerekli, örneğin antibiyotik kullanımı gibi, herhangi bir tedaviyi kabul edebilir.
Tedavi süresi: Tedavi hasta ve yaranın durumu düzelinceye kadar devam eder. Doktor herhangi bir zamanda tedaviyi durdurabilir.
Olası avantajları: Yaranın nekrotik dokusunun debridmanı, lokal kan dolaşımını düzeltir, dokunun granulozasyonunu başlatır ve yaranın iyileşme şansını artırır.
Oluşabilecek komplikasyonlar: Yaranın larva ile tedavisinde bilinen ciddi bir komplikasyon yoktur bazı hastalar tedavi esnasında ağrı, kaşıntı ve yarada iritasyon ve yüksek ateş hissedebilirler, bunların tümü larvalar çıkarıldıktan sonra kaybolur.
Kronik yaraların tedavilerinde genellikle ıslak pansuman ve plastik cerrahların uyguladıkları tedavi yöntemlerinin genellikle kesin sonuç almadığı savunulmaktadır. Yara nedeni ile bacağı-kolu vb. kesilme aşamasına gelen çok sayıda hastanın bu tedavi yöntem sayesinde iyileştiğinin altı çizilmektedir. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemi ülke içerisinde yer alan polikliniklerde uygulanmasının yanı sıra, hastaya gerekli yöntemin anlatılmasından sonra evde kendi tedavisine devam edebildiğide gözlenmektedir.
Türkiye genelinde yılda 50.000'nin üzerinde diyabetik kapanmayan yarası olan hasta olduğu öngörülmektedir. Bu hastaların çok büyük çoğunluğu ıslak pansuman ve plastik cerrahların uyguladıkları yöntemleri kullanmaktadırlar. Ülke ekonomisi açısından ele alındığında, diğer tedavi yöntemlerine kıyasla çok ciddi katkı sağlamaktadır (Sadece Almanya'da yıllık "3 Milyar EURO" ülke ekonomisine katkı sağladığı öngörülmektedir).
Firmamız laboratuvar ortamında üretilen sinek larvalarını müşterilere değişik ebatlı paketler halinde ulaştırabilmekte ve gerekli şartlarda evde tedavi hizmeti de sağlayabilmektedir.
Uygulanan Yaralar
- Diyabetik yaralar
- Basınç ülserleri
- Venöz staz ülserleri
- Temporal mastoidit
- Fournier gangreni
- Nekroze tümör kitleleri
- Diğer yumuşak doku yaraları
Diyabetik ayak yarası
Amputasyon sonrası iyileşmeyen diyabetik ayak yarası





